Grote Verzoendag

De belangrijkste Joodse feestdag is Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Er wordt gedurende meer dan een etmaal gevast, zowel wat eten als wat drinken betreft, en sober geleefd.

Ook is het gebruikelijk op deze dag naar de synagoge te gaan.Het was de ene dag in het jaar, dat de hogepriester de allerheiligste plaats in de tempel te Jeruzalem betrad. Het feest wordt beschreven in Tenach en dus de Bijbel, in het boek Numeri (Bamidbar) 29:7.

De dag valt op de 10e van de maand Tisjri uit de joodse kalender. Doordat dit een maankalender is, vallen joodse feestdagen zoals Jom Kippoer steeds op verschillende data van de Gregoriaanse kalender. In de lijst hieronder staat een aantal data aangegeven waarop Jom Kippoer valt. Het joodse etmaal en dus iedere feest- en gedenkdag loopt van zonsondergang tot zonsondergang, dus heeft de dag achtereenvolgens een avond, nacht, morgen, middag en namiddag. Men houdt zich aan beperkingen zoals vasten en niet-werken van begin zonsondergang tot einde zonsondergang – drie sterren in de hemel – op de volgende dag.

Ben je geïnteresseerd in de verdere achtergrondgeschiedenis van deze belangrijke Joodse feestdag?Klik dan hier.

Bron: beleven.org Foto: beleven.org

Lees ook:Kalender in de badkamer
Lees ook:Hoezo een saaie standaard kalender?
Lees ook:Liefdeskalender op naam
Lees ook:Volledige controle over elke televisie
Lees ook:Kalender voor het hele gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.