Beerenburg en Beerinnenburg

Bent u op stap in Nederland? Een dagje uit of lekker op vakantie in eigen land? Kijk dan goed om u heen voor streekproducten. Vrijwel elke stad en elk dorp heeft wel iets bijzonders te bieden. Neem nou Sneek in Friesland. In het hartje van de stad zit de distilleerderij Weduwe Joustra, waar de echte Friese Beerenburg wordt gemaakt. De moeite van een bezoekje waard en neem dan meteen wat leuke en lekkere producten mee voor familie en vrienden.

Weduwe Joustra Beerenburg
De Beerenburg van de Weduwe Joustra is een kruidenbitter, samengesteld uit een kruidenmengsel van 25 kruiden, welke gedurende vier weken heeft getrokken op jenever. De geur, de kleur en de smaak zijn afkomstig van de kruiden.
De Beerenburg wordt op de markt gebracht met twee alcoholpercentages, te weten 32 % en 35 %.

Weduwe Joustra Beerinnenburg
Sinds een aantal jaren is er ook Beerinnenburg. 'Beerenburg voor dames', wat overigens ook door veel heren wordt gedronken. Beerinnenburg is een halfzoete kruidenlikeur die wordt gemaakt door o.a. stroop en honing toe te voegen aan de Beerenburg.

Wie was weduwe Joustra?
In 1864 begon de Weduwe van Steven Joustra nadat haar man op veel te jonge leeftijd was overleden, met het maken van onder andere Beerenburg. Zij deed dit onder de naam Wed. S. Joustra & Zn. met de kruiden en het receptuur van Hendrik Beerenburg, een kruidenhandelaar en "kruidendokter" uit Amsterdam. Nu, meer dan 130 jaar later, maakt haar achterachterkleinzoon, nog steeds op precies dezelfde manier, haar Beerenburg. De vaten zijn wat groter geworden, maar de kruiden liggen nog steeds gedurende lange tijd op de speciale jenever te trekken. Door het langdurig trekken en de goede kwaliteit van de natuurlijke grondstoffen wordt haar BEERENBURG heerlijk zacht en mild, maar toch met een plezierig kruidig karakter. En ze is absoluut ongezoet.

Verkrijgbaar in heel Nederland
De Beerenburg en vrijwel alle andere producten van Weduwe Joustra zijn in heel Nederland verkrijgbaar. Vraag ernaar bij uw eigen slijter. Maar bent u een keer in de buurt van Sneek, maak dan van de gelegenheid gebruik om de distilleerderij te bezoeken.

Bron en foto's: weduwejoustra.nl

Lees ook:Originele glaasjes voor Beerenburg en Beerinnenburg
Lees ook:Niet één cadeau maar meerdere!
Lees ook:Lekkere specerijen
Lees ook:Wie het breed heeft
Lees ook:Gele, roze, groene of witte lamp?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.